Aizsardzības ministrija Ukrainai piegādās nākamo dronu pakotni – vairāk nekā 2500 dronus 4 miljonu eiro vērtībā

07/05/2024 - 10:11
Latvijā
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

Aizsardzības ministrija informē, ka dronu koalīcijas ietvaros jūlijā pakāpeniski tiks veiktas nākamās dronu pakotnes piegādes Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Uz Ukrainu tiks nogādāti vairāk nekā 2500 dažādu veidu un veiktspējas kaujas droni 4 miljonu eiro vērtībā. Apjomīgās pakotnes pirmais sūtījums – 300 droni tiks nogādāti jau tuvākajās dienās.

“Dronu koalīcija uzņem apgriezienus. Nākamajā pakotnē uz Ukrainu tiks nosūtīti jau vairāk nekā 2500 droni, ko ražojuši septiņi Latvijas uzņēmumi. Kopā ar starptautiskās dronu koalīcijas dalībvalstīm nepārtraukti strādājam, lai nogādātu Ukrainai dažādas kapacitātes kaujas dronus atbilstoši Ukrainas armijas aktuālajām vajadzībām un testēšanas prasībām. Vienlaikus tiek ieguldīti nozīmīgi līdzekļi dronu tehnoloģiju tālākā attīstībā un ieviešanā,” uzsver aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Aizsardzības ministrija dronu koalīcijas vajadzībām šogad atvēlējusi 20 miljonus eiro, no kuriem vairāk nekā 10 miljoni ir paredzēti dronu iegādēm no Latvijas aizsardzības nozares. Šī gada aprīlī un maijā Latvija uz Ukrainu nosūtīja 135 dažādas kapacitātes kaujas dronus un elektroniskās karadarbības iekārtas aptuveni 1 miljona eiro vērtībā. Aizsardzības ministrija līdz gada beigām turpinās iegādāties Latvijā ražotus kaujas dronus, primāri no pirmās personas skatupunkta vadāmus FPV tipa dronus. Iepirkumu summas tiks sadalītas vairākos iepirkumos, lai nodrošinātu iespēju uzņēmumiem pakāpeniski palielināt ražošanas apjomus, kā arī nodrošinātu iespēju pielāgoties mainīgajām tehniskajām specifikācijām, atbilstoši Ukrainas prasībām. 

Starptautiskajā dronu koalīcijā šobrīd ir 14 valstis – Latvija, Ukraina, Apvienotā Karaliste, Austrālija, Dānija, Francija, Igaunija, Itālija, Kanāda, Lietuva, Nīderlande, Polija, Vācija un Zviedrija. Kopumā dronu koalīcijas dalībvalstis dronu piegādēm Ukrainai līdz šim ir piesaistījušas vairāk nekā pusmiljardu eiro. Tāpat dalībvalstis strādā pie kopīga fonda izveides, lai ātrāk un efektīvāk varētu apgūt finansējumu dronu ražošanai koalīcijas valstīs.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļa
Tālrunis: 67335393
E-pasts: prese@mod.gov.lv