Liepājas krasta artilērijas baterijā Nr. 2 apskatāms Ukrainas armijas iznīcināts okupantu tanks

07/12/2023 - 09:30
Latvijā
Information prepared by
Preses nodaļa

No 12. jūlija Latvijas Kara muzeja filiālē, Liepājas krasta artilērijas baterijā Nr. 2 Liepājas Karostā, Tobago ielā 1, tās apmeklētājiem ir aplūkojams Ukrainas bruņoto spēku iznīcināts Krievijas okupantu tanks “T-72B”, kas jau iepriekš ticis izvietots arī citās Latvijas pilsētās.

Tanku 2022. gada 31. martā cīņas laikā iznīcināja Ukrainas aizstāvji Bučas apgabalā. Ukrainas bruņotajiem spēkiem izdevās tanku neitralizēt, izmantojot kumulatīvo lādiņu, trāpot tanka munīcijas nodalījumam, kas izraisīja sprādzienu un spēcīgu ugunsgrēku.

Interesenti ir aicināti apmeklēt Liepājas krasta artilērijas bateriju Nr. 2 katru nedēļu no trešdienas līdz svētdienai. Apmeklētāji Liepājas krasta artilērijas baterijas Nr. 2 teritorijā tiek ielaisti tikai gidu pavadībā pulksten 11.00; 12.00; 13.00; 14.00; 15.00 un 16.00.

Jau ziņots, ka no 2022. gada jūnija Liepājā ir apskatāma jauna Latvijas Kara muzeja vēstures ekspozīcija "Liepājas krasta artilērijas baterijā Nr.2", kas darbojas kā muzeja filiāle. Ekspozīcija ir ierīkota 19. gadsimta beigās uzbūvētajā krasta artilērijas baterijā Nr. 2, kas Karostas daudzo objektu vidū joprojām ir noslēpumainākā vieta Liepājā.

Baterija Nr. 2, atšķirībā no Ziemeļu fortiem, ir izbūvēta tālāk no krasta līnijas un to aizsargā augsts nocietinājumu valnis. Aizsardzības nodrošināšanai  paredzētas sešpadsmit 11 collu (280 mm) 1877. gada modeļa mortīras – artilērijas ieroči ar stāvu trajektoriju, kas ļāva šaut pa ienaidnieka karakuģiem. Tāpat baterijā Nr. 2 nemainīgi bija ierīkotas dažādu pastāvošo varu karaspēka munīcijas noliktavas. Sprādzienbīstamības dēļ teritorija 130 gadus bijusi ļoti ierobežotas piekļuves objekts un sabiedrībai slēgta teritorija, kas tikusi stingri apsargāta.

Krasta baterijas Nr. 2 būvju kopums pilnībā saglabājis savu vēsturisko šarmu un arhitektonisko apjomu. Baterijas Nr. 2 atsevišķa ekspozīcijas daļa apmeklētājiem sniedz priekšstatu par 1. Kurzemes divīzijas štāba darbību 1919.–1940. gados. Savukārt ekspozīcijā izvietotas Latvijas Kara muzeja vēsturisko fotogrāfiju reprodukcijas par 1. Liepājas kājnieku pulku, 2. Ventspils kājnieku pulku un Kurzemes artilērijas pulku.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Daniela Reihenbaha
Tālrunis: 67335093
E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv