I. Mūrniece piedalīsies ES aizsardzības ministru sanāksmē Spānijā

08/28/2023 - 09:03
Starptautiskā sadarbība
Aizsardzības politika
Information prepared by
Preses nodaļa

No 29. līdz 30. augustam, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece darba vizītē apmeklēs Spāniju, kur piedalīsies Eiropas Savienības aizsardzības ministru sanāksmē, kā arī apmeklēs Eiropas Savienības Satelītcentru (SATCEN).

Eiropas Savienības aizsardzības ministru sanāksmē, kas notiks Toledo, ministri diskutēs par reģiona drošības aktualitātēm, atbalstu Ukrainas aizsardzībai, situācijas attīstību Āfrikā un Rietumbalkānos, kā arī Eiropas Savienības ātrās izvietošanas spēju (Rapid Deployment Capacity) kāpināšanu, kas paredz līdz 5000 karavīru izvietošanu operatīvai reaģēšanai uz krīzes situācijām.

Aizsardzības ministre arī apmeklēs Eiropas Savienības Satelītcentru un piedalīsies tā valdes sēdē Madridē, kur plānots apspriest centra līdzšinējo darbību un turpmāko attīstību, ņemot vērā tā lomu kopējās ārpolitikas un drošības politikas koordinēšanā. 

Abi pasākumi norisinās Spānijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ietvaros.

Satelītcentrs ir dibināts 2002. gadā un ir pakļauts Eiropas Savienības Padomes Politikas un drošības komitejai un Augstajam pārstāvim ārlietās un drošības politikas jautājumos. Tā funkcijas ir potenciālo krīžu un globālās situācijas monitorings, lai operatīvi informētu un brīdinātu lēmumu pieņēmējus. Tādējādi ir iespējams laikus reaģēt un īstenot diplomātiskos, ekonomiskos un humānās palīdzības pasākumus.
    
Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākais referents
Artūrs Danga
Tālrunis: 67335067
E-pasts: Arturs.Danga@mod.gov.lv