A. Sprūds tiksies ar Lietuvas aizsardzības ministru

05/16/2024 - 16:27
Latvijā
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

Piektdien, 17. maijā, aizsardzības ministrs Andris Sprūds iepazīšanās vizītē uzņems Lietuvas aizsardzības ministru Laurīnu Kasčūnu (Laurynas Kasčiūnas).

Tikšanās laikā abu valstu amatpersonas apspriedīs pašreizējo drošības situāciju, Latvijas un Lietuvas kopīgās prioritātes šovasar gaidāmajā NATO Vašingtonas samitā, kā arī turpmāko sadarbību gan Baltijas valstu, gan starptautisko sadarbības formātu ietvaros.

Tāpat aizsardzības ministri pārrunās aktuālo situāciju Ukrainā saistībā ar Krievijas izvērsto karu, tā ietekmi uz reģionālo drošību, kā arī līdz šim sniegto atbalstu Ukrainai un tā turpināšanu. 

Latviju un Lietuvu saista cieša sadarbība, kā arī kopīgas intereses Baltijas jūras reģionā un stratēģiska partnerība Eiropas Savienībā un NATO. 

Abas valstis sadarbojas Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formātā, kurā tās uztur regulāru aizsardzības ministru un bruņoto spēku komandieru, kā arī ekspertu līmeņa dialogu par aizsardzības politiku un spēju attīstību. 

Latvija un Lietuva realizē sadarbības projektus vairākās jomās –  Baltijas valstu militārajā komandvadībā, Sauszemes spēkos, Gaisa spēkos, Jūras spēkos, kā arī austrumu robežas stiprināšanā. Tāpat abas valstis sadarbojas Baltijas Aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) ietvaros, kurā mācās un dienesta pienākumus pilda visu trīs Baltijas valstu bruņoto spēku karavīri un civilais personāls. 

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Daniela Reihenbaha
Tālrunis: 67335093
E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv