Valdība apstiprina grozījumus Valsts aizsardzības dienesta likumā

05/21/2024 - 12:12
Latvijā
Information prepared by
Preses nodaļa

Otrdien, 21. maijā, Ministru kabinets apstiprināja likuma grozījumus Valsts aizsardzības dienesta likumā, kas izstrādāti, ņemot vērā Aizsardzības ministrijas pieredzi pirmo trīs iesaukumu organizēšanā. 

Ar grozījumiem noteikts, ka valsts aizsardzības dienestam turpmāk nebūs pakļauti pilsoņi, kuriem ir dubultpilsonība ar valsti, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts, NATO dalībvalsts, Austrālijas Savienība, Brazīlijas Federatīvā Republika, Jaunzēlande vai Ukraina.

Savukārt, lai atbalstītu valsts aizsardzības dienesta iesaucamos un veicinātu iesaukuma norisi, turpmāk kompensēs transporta izdevumus, kas radušies, izmantojot sabiedrisko transportu nokļūšanai no deklarētās dzīvesvietas Latvijā uz veselības pārbaudēm vai dienesta uzsākšanu. Vienlaikus iesaucamajam kompensēs arī ēdināšanas izdevumus veselības pārbaužu dienā.

Tāpat pilsonim, kas brīvprātīgi pieteicies valsts aizsardzības dienestā, beidzoties dienesta termiņam, ir atvaļināts rezervē, kā arī atbilst augstskolas un studiju programmas uzņemšanas prasībām, turpmāk no valsts budžeta līdzekļiem var tikt finansēta izglītība otrā cikla augstākās izglītības programmā (ārstu programmas).

Lai iegūtu informāciju par valsts aizsardzības dienestam nepakļautajām personām, kas ir Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījumu vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm un minētajās iestādēs nepārtraukti nodienējušas ne mazāk kā divus gadus, Aizsardzības ministrija turpmāk to pieprasīs no attiecīgās iestādes.

Pēc Ministru kabineta apstiprinājuma par likuma grozījumu pieņemšanu Valsts aizsardzības dienesta likumā vēl jālemj Saeimai.

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija aicina jauniešus līdz šī gada 15. jūnijam brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienestam, lai 11 mēnešu ilgās apmācības uzsāktu 2025. gada janvārī. Šajā iesaukumā plānots iesaukt 210 personas.

Valsts aizsardzības dienesta 2025. gada janvāra 11 mēnešu dienests Nacionālo bruņoto spēku vienībā tiks īstenots trīs dienesta vietās: Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā, Gaisa spēkos un Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē. 

Vienlaikus līdz šī gada 15. jūnijam, piesakoties brīvprātīgi, līdz 200 personām paredzēts uzņemt piecu gadu dienestā Zemessardzē un līdz 50 personām augstskolu un koledžu studentiem paredzētajā rezerves virsnieka programmā militārās izglītības iestādē vai Nacionālo bruņoto spēku vienībā. Pieteikšanās šīm programmām iespējama tikai reizi gadā. 

Atgādinām, ka karavīram, kurš dienesta izpildei pieteicies brīvprātīgi un pildīs 11 mēnešu dienestu Nacionālo bruņoto spēku vienībā, ikmēneša kompensācija ikdienas izdevumiem plānota 600 eiro apmērā, savukārt valsts aizsardzības dienestā obligātā kārtā iesaukto ikmēneša kompensācija ikdienas izdevumiem – 300 eiro apmērā. Atvaļināšanās kompensācija pēc dienesta beigām – 1100 eiro. Minētās summas ir neto jeb summas, ko dienesta veicējs saņems “uz rokas”.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Daniela Reihenbaha
Tālrunis: 67335093
E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv