Latvijas Kara muzejs atklās vasaras sezonu Liepājā

05/28/2024 - 12:22
Latvijā
Pasākumi
Information prepared by
Preses nodaļa

Trešdien, 29. maijā, pulksten 13.00 Latvijas Kara muzeja filiālē, “Liepājas krasta artilērijas baterijā Nr. 2”, notiks vasaras sezonas svinīgais atklāšanas pasākums, kur tās apmeklētājiem būs iespēja apskatīt jaunu eksponātu – 16 metrus garo patruļkuģi KA 01 “Kristaps”. 

Latvijas Kara muzejs no Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēkiem saņēma vērtīgu dāvinājumu – 16 metrus garu patruļkuģi KA-01 “Kristaps”.  Tā labiekārtošanas darbi ir noslēgušies, un eksponāts būs pieejams artilērijas baterijas Nr. 2 apmeklētāju apskatei līdz pat vasaras sezonas noslēgumam. 

Ieeja vasaras atklāšanas pasākumā ir bez maksas, un muzikālo priekšnesumu nodrošinās Alsungas folkloras kopa “Suitu dūdenieki”, kas spēlē tradicionālo suitu mūziku, izmantojot latviešu dūdas. Tāpat pasākuma apmeklētajiem būs iespēja cienāties ar uz ugunskura vārītu zivju zupu.

Jau ziņots, ka kopš 2022. gada apmeklētājiem ir pieejama “Liepājas krasta artilērijas baterija Nr. 2”, kas darbojas kā Latvijas kara muzeja filiāle. Ekspozīcija ir ierīkota 19. gadsimta beigās uzbūvētajā krasta artilērijas baterijā Nr. 2, kas Karostas daudzo objektu vidū joprojām ir noslēpumainākā vieta Liepājā.

Baterija Nr. 2, atšķirībā no Ziemeļu fortiem, ir izbūvēta tālāk no krasta līnijas un to aizsargā augsts nocietinājumu valnis. Aizsardzības nodrošināšanai paredzētas sešpadsmit 11 collu (280 mm) 1877. gada modeļa mortīras – artilērijas ieroči ar stāvu trajektoriju, kas ļāva šaut pa ienaidnieka karakuģiem. Tāpat baterijā Nr. 2 nemainīgi bija ierīkotas dažādu pastāvošo varu karaspēka munīcijas noliktavas. Sprādzienbīstamības dēļ teritorija 130 gadus bijusi ļoti ierobežotas piekļuves objekts un sabiedrībai slēgta teritorija, kas tikusi stingri apsargāta.

Krasta baterijas Nr. 2 būvju kopums pilnībā saglabājis savu vēsturisko šarmu un arhitektonisko apjomu. Baterijas Nr. 2 atsevišķa ekspozīcijas daļa apmeklētājiem sniedz priekšstatu par 1. Kurzemes divīzijas štāba darbību 1919.–1940. gados. Savukārt ekspozīcijā izvietotas Latvijas Kara muzeja vēsturisko fotogrāfiju reprodukcijas par 1. Liepājas kājnieku pulku, 2. Ventspils kājnieku pulku un Kurzemes artilērijas pulku.

Interesenti ir aicināti apmeklēt Liepājas krasta artilērijas bateriju Nr. 2 katru nedēļu no trešdienas līdz svētdienai. Apmeklētāji Liepājas krasta artilērijas baterijas Nr. 2 teritorijā tiek ielaisti tikai gidu pavadībā pulksten 11.00; 12.00; 13.00; 14.00; 15.00 un 16.00.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Daniela Reihenbaha
Tālrunis: 67335093
E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv