Noslēdzies hakatons “Droni Ukrainai”; balvu fondā sadalīti seši tūkstoši eiro

05/30/2024 - 12:06
Latvijā
Pasākumi
Information prepared by
Preses nodaļa

Ceturtdien, 30. maijā, noslēdzās Aizsardzības ministrijas un SIA “Latvijas Mobilais telefons” rīkotais ideju hakatons “Droni Ukrainai”, kurā starp tā laureātiem tika sadalīti seši tūkstoši eiro. 

“Dronu tehnoloģiju efektivitāti pierāda arī to aktīva izmantošana Ukrainā. Mums ir jābūt vienu soli priekšā un jāstiprina savas inovāciju spējas. Tas vislabāk iespējams aktīvas ekosistēmas ciešā kopdarbā starp Aizsardzības ministriju, militāro industriju, universitātēm un jaunuzņēmumu entuziastiem. Šodien pārliecinājāmies, ka 24 stundu ideju ģenerēšanas hakatons “Droni Ukrainai” var būt labs starta punkts, ar ko tālāk jau piedalīties Aizsardzības ministrijas izsludinātajā dronu inovāciju grantu konkursā,” saka aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Trīs tūkstošus eiro ieguva pirmā vietas komanda, divus tūkstošus eiro – otrās vietas komanda, savukārt trešās vietas ieguvēji – vienu tūkstoti. Kopumā hakatonā piedalījās 59 dalībnieki no 15 dalībnieku komandām.

Dalībnieku vidū bija dažādi uzņēmumi, inženieri, tehnoloģiju entuziasti un studenti, kas, darbojoties komandās, iesniedza jaunas idejas koriģējamas nometamās munīcijas, alternatīvu navigācijas sistēmu, nestandarta sakaru un pretdronu sistēmu izstrādei.

Hakatons ilga 24 stundas un tā dalībniekiem bija iespēja konsultēties ar speciālistiem, kas ir sevi apliecinājuši dronu tehnoloģiju jomā un pārstāv Latvijas vadošos dronu tehnoloģiju ražošanas uzņēmumus, Rīgas Tehnisko universitāti, kā arī Nacionālos bruņotos spēkus.

Vienlaikus Aizsardzības ministrija aicina uzņēmumus līdz 21. jūnijam iesūtīt pieteikumus grantu konkursā inovāciju attīstībai bezpilota lidaparātu jomā, kurā starp uzvarētājiem tiks sadalīti 600 000 eiro. Konkursā tiks atbalstīti projekti jaunu nometamās munīcijas lādiņu un to sastāvdaļu izstrādei, kā arī elektroniskās karadarbības un pretdronu sistēmu attīstībai.

Jau ziņots, ka 14. maijā apritēja trīs mēneši kopš Latvija kopā ar Apvienoto Karalisti dibināja Dronu koalīciju Ukrainas atbalstam. Par dalību dronu koalīcijā paziņojušas kopumā 14 valstis – Latvija, Ukraina, Apvienotā Karaliste, Austrālija, Čehija, Dānija, Igaunija, Itālija, Kanāda, Lietuva, Nīderlande, Polija, Vācija un Zviedrija. Tām var pievienoties vēl citas valstis. Līdz šim Dronu koalīcijas dalībvalstis dronu ziedošanai Ukrainai piesaistījušas vairāk nekā 500 miljonus eiro.    
            
Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļa
Tālrunis: 67335093
E-pasts: prese@mod.gov.lv