Eiropā lielākajā militārās industrijas izstādē Latvijas stendu pārstāv vēsturiski plašākā delegācija

06/17/2024 - 16:44
Latvijā
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

Pirmdien, 17. jūnijā, aizsardzības ministrs Andris Sprūds atklāja Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (DAIF) Latvijas nacionālo stendu Eiropā lielākajā militārās industrijas izstādē Eurosatory 2024 Parīzē, Francijā. Šogad Latviju pārstāvēja vēsturiski lielākā delegācija ar 15 uzņēmumiem. 

“Ambīcijas, inovācijas un cieša sadarbība starp ministriju, militāro industriju un pētniecību ir starptautiska izrāviena pamatā. Latvijas uzņēmēju iekļūšana starptautiskās piegāžu ķēdēs, dalība Eiropas Aizsardzības fonda projektos un citās Eiropas Savienības militārās industrijas iniciatīvās ir daļa no topošās Latvijas aizsardzības industrijas stratēģijas prioritātēm. Mūsu aizsardzības industrijas uzņēmumu dalība tādās starptautiskā izstādē kā Eurosatory veicina to atpazīstamību pasaulē, palielinot iespējas piedalīties starptautiskos projektos un paplašinot potenciālo eksporta tirgu,” uzsver A. Sprūds. 

“Šogad izstādē piedalās vēsturiski lielākā Latvijas militārās industrijas uzņēmēju delegācija. Tas apliecina pastāvīgu un uz rezultātu vērstu dialogu starp Aizsardzības ministriju un privāto un pētniecības sektoru, atbalstot mūsu aktīvo uzņēmēju dalību Eiropā lielākajā aizsardzības industrijas izstādē. Tikai ciešā partnerībā mēs varam kāpināt Latvijas aizsardzības un drošības industrijas starptautisko potenciālu. Kopā strādājam pie jaunām partnerībām, inovāciju attīstības iespējām, kā arī pieeju starptautiskiem Eiropas Savienības un NATO līmeņa iepirkumiem, grantiem un jauniem eksporta tirgiem,” saka Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle. 

Eurosatory ir lielākā starptautiskā sauszemes un gaisa-sauszemes aizsardzības un drošības izstāde, kurā Aizsardzības ministrija sadarbībā ar DAIF Latvija nacionālajā paviljonā demonstrēja 12 Latvijas aizsardzības industrijas uzņēmumu produktu piedāvājumus. 

Latviju pārstāvēja tādi 12 uzņēmumi kā BELSS, Brasa Defence Systems, Corporate Solutions, Elektroniskie sakari, Global Wolf Motors, INTERSPIRO, Lightspace Technologies, Roga Agro, Silmor, TAGInn Europe, TETERS, VR Cars un trīs pastāvīgie dalībnieki – FIXAR ARE LLC, EDGE Autonomy un VIC TEC.

Tāpat izstādes laikā aizsardzības ministrs piedalījās paneļdiskusijā “Age of UAVs: Shaping Tactics and Militaries”, kurā apsprieda jautājumus, kas saistīti ar bezpilota lidaparātu augošo ietekmi un spējām kaujas laukā. Latvijas iniciētā dronu koalīcija sniedz unikālu pieredzi un iespējas, gan tehnoloģiju attīstībai, gan ciešai starpvalstu sadarbībai militārās industrijas stiprināšanā starptautiskā līmenī. 

Vienlaikus, lai stiprinātu sadarbību ar starptautiskiem uzņēmumiem aizsardzības industriālās bāzes attīstīšanai Latvijā, A. Sprūds tikās ar dažādu militārās industrijas uzņēmumu pārstāvjiem, kā arī ar Francijas aizsardzības ministriju. Aizsardzības industrijas attīstība ir visu Sabiedroto valstu dienaskārtībā, un kopīgi starptautiskie sadarbības projekti ir atslēga uz ātrāku un efektīvāku industrijas attīstību starptautiskā mērogā. 

Starptautiskā sauszemes un gaisa-sauszemes aizsardzības un drošības izstāde Eurosatory tiek organizēta reizi divos gados Parīzē, Francijā. 

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Daniela Reihenbaha
Tālrunis: 67335093
E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv