Atklāta pieteikšanās inovāciju programmas NATO DIANA 2024. gada grantu konkursā

Tehnoloģiju uzņēmumi un jaunuzņēmumi aicināti pieteikties NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģionam programmas (DIANA) ikgadējā grantu konkursā.

2024. gada 1. jūlijā NATO Aizsardzības Inovāciju Akselerators Ziemeļatlantijas reģionam (DIANA) atklāja otro aizsardzības un drošības izaicinājumu kopumu (grantu konkursu), kam nepieciešami inovatīvi tehnoloģiju risinājumi. Uzņēmumi un jaunuzņēmumi programmas ietvaros ir aicināti pieteikt savu ideju izaicinājumu risinājumam, pretendējot uz finansējumu un atbalstu šīs idejas realizēšanai.

Šogad grantu programmas līdzekļi tiks atvēlēti inovatīviem tehniskajiem risinājumiem enerģijas drošības un noturības veicināšanā, datu un informācijas drošības stiprināšanā, novērošanas tehnoloģiju attīstībā, cilvēku veselības un veiktspējas attīstīšanā, kā arī kritiskās infrastruktūras un loģistikas stiprināšanā.

Uzņēmumi tiek mudināti apsvērt, kā viņu risinājumi var uzlabot noturību, attīstīt kosmosa potenciālu atklājumiem un inovācijām un atbalstīt videi draudzīgas tehnoloģijas un praksi.

NATO DIANA nodrošina divējāda lietojuma risinājumu novatorus ar finansējumu, akseleratora programmēšanu, mentoriem, testēšanas iespējām un piekļuvi investoriem un galalietotājiem. Pirmais posms ilgs sešus mēnešus, un šajā periodā iespējams iegūt finansējumu 100 000 eiro apmērā, kā arī piekļuvi akseleratoru tīklam, lai izstrādātu divējāda pielietojuma inovācijas aliansei būtisko izaicinājumu risināšanai. Izaicinājumu programmas otrais posms arī ilgs pusgadu, taču piešķirtā finansējuma apmērs var sasniegt 300 000 eiro. 

Papildus, lai attīstītu savas inovatīvās idejas un produktus, konkursā iesaistītajiem uzņēmumiem būs pieeja vairāk nekā 200 akseleratoriem un testa centriem Eiropā un Ziemeļamerikā.

Uzņēmumi aicināti reģistrēties programmas vietnē www.nato-diana.org un līdz 9. augustam iesniegt savus risinājumus konkursa definētajās jomās.

Priekšlikumi tiks izvērtēti, ņemot vērā tādus kritērijus kā saskaņa ar izaicinājumu, jauninājumi, īstenošanas iespējas, divējāda lietojuma potenciāls un komerciālā dzīvotspēja.

Uzņēmumiem jābūt reģistrētiem kādā no NATO dalībvalstīm un tiem jādarbojas divējāda pielietojuma zinātņietilpīgo tehnoloģiju jomā, attīstot tehnoloģijas sākot ar 4. tehnoloģijas gatavības līmeni.

2023. gadā tika izvēlēti 44 uzņēmumi no 19 valstīm, lai pievienotos NATO DIANA un strādātu pie pirmajiem trim izmēģinājuma uzdevumiem energonoturības jomā, novērošanas tehnoloģiju attīstībā un drošā informācijas apmaiņā. Izvēlētās tehnoloģijas aptvēra risinājumus no inovatīviem kurināmā elementiem, mikrovēja un hidroturbīnām līdz optisko sakaru un dronu identifikācijas tehnoloģijas nodrošināšanai. Jaunuzņēmumi sešu mēnešu akseleratora programmu pabeidza 25. jūnijā un tagad gatavojas cīnīties par vietu NATO DIANA programmas II posmā, kurā tiks izvēlētas dzīvotspējīgākās, daudzsološākās un progresīvākās tehnoloģijas turpmākai pielāgošanai aizsardzības un drošības vajadzībām.

Sīkāka informācija pieejama vietnē NATO DIANA LinkedIn vietnē un NATO DIANA tīmekļa vietnē: diana.nato.int.