Daudznacionālā divīzija “Ziemeļi” (MND-N)

NATO daudznacionālās divīzijas štābs “Ziemeļi” (Multinational Division North – MND-N) darbojas kā starptautisks militārs formējums, kurā Latvija un Dānija ir uzņēmušās ietvarvalstu lomu. Tas tika izveidots Ādažu bāzē 2019. gada martā ar mērķi uzlabot Baltijas valstu aizsardzību un stiprināt NATO kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, nodrošinot komandvadības elementu Baltijas reģionā. Štābs ir izvietots Ādažos, Latvijā un Slāgelsē, Dānijā.

2023. gada 7. jūlijā notika daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” pilnas kaujas gatavības sasniegšanas svinīgā ceremonija. Daudznacionālajam divīzijas štābam “Ziemeļi” sasniedzot pilnu kaujas gatavību, tas ir izpildījis nepieciešamās prasības, lai pilnvērtīgi spētu nodrošināt situācijas izpratni par drošību reģionā, plānot un vadīt militārās operācijas, komandēt vienības, organizēt un īstenot militārās mācības un aktivitātes, kā arī īstenot citus nacionālos un kolektīvās aizsardzības uzdevumus, lai palielinātu iesaistīto valstu savstarpējo savietojamību un spēju kopīgi veikt aizsardzības uzdevumus saskaņā ar Ziemeļatlantijas līgumu.

Štābā pašlaik ir pārstāvētas 13 nācijas – Dānija, Francija, Kanāda, Latvija, Apvienotā karaliste, Lietuva, Igaunija, Itālija, Polija, Spānija, Slovēnija, Vācija un Zviedrija.

NATO daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” komandiere kopš 2023. gada 17. augusta ir ģenerālmajore Jete Albinusa (Jette Albinus) no Dānijas, kas nomainīja ģenerālmajoru Flemingu Matiasenu (Flemming Mathiasen). Komandiera vietnieks ir Latvijas bruņoto spēku virsnieks brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš.