Valsts aizsardzības dienestu uzsāks 2024. gada jūlija iesaukuma karavīri

07/17/2024 - 09:15
Latvijā
Dienesta gaita
Information prepared by
NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta Komunikācijas pārvalde

Piektdien, 19. jūlijā, militārajā bāzē “Ādaži” tiks sagaidīti valsts aizsardzības dienesta 2024. gada jūlija iesaukuma karavīri – kopumā  450  Latvijas pilsoņi, no tiem 383 ir brīvprātīgi pieteikušies, to skaitā 9 jaunietes, kā arī 67  jaunieši, kuri dienestam atlasīti pēc nejaušības principa.

Valsts aizsardzības dienesta 2024. gada jūlija iesaukuma karavīri dienēs Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē, un šis būs jau otrais iesaukums, kas tiks īstenots militārajā bāzē “Ādaži”.

Līdz ar ierašanos Ādažos 19. jūlijā uzsāksies 11 mēnešu ilgs valsts aizsardzības dienesta 2024. gada jūlija iesaukuma apmācību process. Pirmajās divās valsts aizsardzības dienesta nedēļās jaunajiem karavīriem plānots adaptācijas periods. Tā laikā viņi iepazīsies ar Nacionālo bruņoto spēku reglamentiem, apgūs ierindas mācību, kā arī saņems individuālo ekipējumu un ieročus. Pēc adaptācijas perioda sāksies aktīvs militārās pamatapmācības kurss. Vienpadsmit mēnešu laikā jaunieši apgūs ne tikai pamatzināšanas un prasmes, kas nepieciešamas jebkura valsts aizsardzības uzdevuma izpildē, bet arī citas dzīvē noderīgas iemaņas.

Pirmais iesaukums Ādažos dienestu uzsāka 2023. gada 1. jūlijā, un noslēdza to 2024. gada 31. maijā. 

Jaunieši vecumā no 18 līdz 27 gadiem tiek aicināti līdz 2025. gada 10. janvārim brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienestam, lai 11 mēnešu ilgās apmācības uzsāktu 2025. gada jūlijā Ādažos. Brīvprātīgie valsts aizsardzības dienesta karavīri ik mēnesi saņems kompensāciju 600 eiro apmērā (neto), kā arī kompensāciju 1100 eiro apmērā (neto) pēc dienesta pabeigšanas. Kopsummā tie ir 7700 eiro, kā arī VAD karavīriem tiek nodrošināta dzīvošana kazarmās un pārtikas uzturdeva.

2024. gada jūlija valsts aizsardzības dienesta iesaukumā Ādažos tiek gaidīti 67 jaunieši, kuri atlasīti pēc nejaušības principa un ir izturējuši atbilstības atlasi. Jau ziņots, ka 2024. gada 23. janvārī Aizsardzības ministrijā norisinājās pirmā atlase pēc nejaušības principa – izmantojot speciāli izstrādātu programmatūru. Vairāk par atlases kārtību pēc nejaušības principa: https://www.mod.gov.lv/lv/valsts-aizsardzibas-dienests/atlase-valsts-ai…

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvju ievērībai!

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, lai atspoguļotu valsts aizsardzības dienesta trešā iesaukuma karavīru ierašanos uz pirmo dienu dienestā, dalību nepieciešams pieteikt līdz 18. jūlija plkst. 15.00, rakstot uz e-pasta adresi prese@mil.lv, norādot pārstāvēto plašsaziņas līdzekli, vārdu, uzvārdu un personas kodu.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem militārajā bāzē “Ādaži” 19. jūlijā jāierodas līdz plkst. 8.50. Pasākums ilgs aptuveni vienu stundu. Jautājumu gadījumā sazināties ar sabiedrisko attiecību speciālisti Evu Rešņu, zvanot uz tālruni +371 26363721 vai eva.resna@mil.lv

Informāciju sagatavoja:
NBS Apvienotā štāba 
Informācijas analīzes un vadības departamenta
Komunikācijas pārvalde
E-pasts: prese@mil.lv  
Tālrunis: 67071032