Notiks Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā komandiera maiņas ceremonija

07/18/2024 - 16:16
Starptautiskā sadarbība
Latvijā
Information prepared by
Preses nodaļa

Piektdien, 19. jūlijā,  aizsardzības ministrs Andris Sprūds, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un Kanādas vēstnieks Latvijā Braiens Svorks (Brian Szwarc) apmeklēs Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā komandiera maiņas ceremoniju, kurā amatā stāsies pulkvedis Džims Smits (Jim Smith), nomainot līdzšinējo komandieri pulkvedi Vinsu Kirsteinu (Vince Kirstein). 

Svinīgā ceremonija norisināsies Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona Ierindas laukumā. 

“Vēlos pateikties Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības līdzšinējam komandierim par nozīmīgo ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā, kā arī sveikt jauno komandieri, uzsākot dienestu Latvijā! Kopā ar Kanādas bruņoto spēku pavēlniecību turpināsim veidot un attīstīt NATO daudznacionālo brigādi, kas kopā ar mūsu bruņotajiem spēkiem stiprinās Latvijas un reģiona aizsardzību,” uzsver aizsardzības ministrs A. Sprūds.

“Esmu pagodināts pārņemt Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā komandiera amatu. Paredzu, ka nākamie pāris gadi būs ļoti darbīgi, jo tuvākajos mēnešos notiks Kanādas spēju veidošana un infrastruktūras attīstība, kā arī pāreja no NATO daudznacionālās kaujas grupas uz daudznacionālo brigādi Latvijā. Lai gan tas nav mazs uzdevums, esmu pārliecināts, ka mēs sasniegsim savus mērķus un turpināsim sniegt ieguldījumu atturēšanas un nodrošināšanas centienos šeit, Latvijā,” norāda pulkvedis Džims Smits. 

“Es ļoti lepojos ar Kanādas un Bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā sniegto ieguldījumu pēdējo divu gadu laikā, kopš pārņēmu komandiera amatu. Mums ir izdevies paveikt ļoti lielu darbu, pateicoties Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā personāla, citu sabiedroto valstu, NATO daudznacionālās kaujas grupas un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku apņēmībai un neatlaidībai. Kanādas pieaugošā loma un ietekme šeit apliecina mūsu apņemšanos rūpēties par Latvijas drošību un labklājību, un es ar to ļoti lepojos un jūtos pagodināts, ka esmu ar to saistīts. Visiem saviem Latvijas draugiem un kolēģiem, kā arī visiem Latvijas iedzīvotājiem saku paldies par to, ka jūs mūs uztverat kā daļu no savas ģimenes!” pauž pulkvedis Vinss Kirsteins. 

Svinīgajā ceremonijā piedalīsies arī Kanādas bruņoto spēku Apvienoto operāciju pavēlniecības komandieris ģenerālleitnants Stīvs Boivins (Steve Boivin). 

Līdz šim pulkvedis Džims Smits bija Kanādas bruņoto spēku Sauszemes karadarbības centra direktors Kingstonā, Ontario, Kanādā. Savukārt pulkvedis Vinss Kirsteins tagad ieņems Apvienoto spēku pavēlniecības Informācijas un zināšanu pārvaldības direktora amatu Brunsumā, Nīderlandē.

Kanāda ir vadošā valsts Latvijā izvietotajai NATO daudznacionālajai kaujas grupai, kas apvieno ap 1900 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ziemeļmaķedonijas, kuri rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā.

Jau ziņots, ka 3. jūlijā militārajā bāzē “Ādaži” notika svinīga ceremonija, kas iezīmēja NATO daudznacionālās kaujas grupas Latvijā palielināšanas līdz brigādes līmenim uzsākšanu un jaunās NATO daudznacionālās brigādes Latvijā izveidi, ko veidos vairāk nekā 3500 karavīri un kuras dalībvalstis būs arī Dānija un Zviedrija.

Turpmāko mēnešu laikā sabiedrotie un Latvija ir apņēmušies veikt arī citus pasākumus, kas svarīgi Kanādas vadītās daudznacionālās kaujas grupas pārveidē par kaujas spējīgu brigādi. Plānots, ka brigāde pilno kaujas gatavību sasniegs līdz 2026. gadam.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļa
Tālrunis: 67335045
E-pasts: prese@mod.gov.lv