Svinīgā ceremonijā uz starptautiskajām operācijām pavada Latvijas karavīrus

07/19/2024 - 20:16
Starptautiskās operācijas
Information prepared by
Preses nodaļa

Piektdien, 19. jūlijā, militārajā bāzē “Ādaži” aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš tikās ar Latvijas karavīriem, kas dosies veikt dienesta pienākumus starptautiskajās operācijas.

Tāpat svinīgajā pavadīšanas ceremonijā karavīri tradicionāli no aizsardzības nozares vadības saņēma ceļamaizi – Latvijas karogu un rudzu maizes klaipu.

Drīzumā Latvijas karavīri dosies veikt dienesta pienākumus NATO vadītajā miera uzturēšanas operācijā Kosovā, ANO starptautiskajā operācijā Libānā (United Nations Interim Force in Lebanon, UNIFIL) un Eiropas Savienības (ES) jūras drošības operācijā kuģošanas brīvības aizsardzībai saistībā ar krīzi Sarkanajā jūrā  (EUNAVFOR ASPIDES). 

Miera uzturēšanas operācijā Kosovā Latvija piedalās ar vieglo kājnieku rotu, kas ir integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā un veic patrulēšanu, savu spēku aizsardzību, kaujas spēju uzturēšanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu izpildi. Latvija piedalījās šajā operācijā no 2000. līdz 2009. gadam, un lēmumu par dalības atsākšanu Latvija pieņēma 2020. gadā. Nacionālo bruņoto spēku dalība NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā pašlaik paredzēta uz laiku līdz 2025. gada 31. decembrim.

ANO starptautiskajā operācijā Libānā Nacionālo bruņoto spēku karavīri ir integrēti Itālijas kontingenta sastāvā, un viņu  galvenie uzdevumi ir monitorēt un apstiprināt Izraēlas spēku iziešanu no Libānas dienvidu teritorijām, atjaunot starptautisko mieru un drošību, kā arī sniegt atbalstu Libānas valdībai varas atjaunošanā pār tās teritoriju. Latvija ANO starptautiskajā operācijā Libānā piedalās kopš 2023. gada. ANO Drošības padomei lemjot par operācijas mandāta pagarināšanu, tiek pagarināts arī Latvijas karavīru dalības termiņš operācijā.

Latvija savu ieguldījumu operācijā EUNAVFOR ASPIDES sniegs, nosūtot Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku pārstāvi dienestam uz operācijas spēku kuģa Sarkanajā jūrā. Piedaloties šajā operācijā, Nacionālie bruņotie spēki iegūs operacionālo pieredzi ES jūras drošības operācijā, kā arī veicinās kopējo Jūras spēku kompetenci un atpazīstamību. Tāpat ar dalību operācijā Latvija demonstrēs vienotību ar pārējām ES valstīm, iesaistoties Eiropai svarīga kuģniecības ceļa drošības nodrošināšanā. Pašreizējais Saeimas mandāts paredz Latvijas dalību šajā operācijā līdz 2025. gada 19. februārim.

ES Padome izveidoja operāciju EUNAVFOR ASPIDES šī gada februārī, reaģējot uz krīzi Sarkanajā jūrā, un tās mērķis ir starptautisko kuģu pavadīšana, situācijas apzināšana un novērošana operācijas rajonā, kā arī jūras kuģu aizsardzība ūdenī pret dažādiem uzbrukumiem atbilstoši starptautiskajiem likumiem. 

Nacionālo bruņoto spēku vienības, ievērojot Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūtus un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas dokumentus, piedalās starptautiskajās operācijās pēc to starptautisko organizāciju rezolūcijas, rekomendācijas vai lūguma, kuru dalībvalsts ir Latvijas Republika vai ar kurām tā sadarbojas, kā arī pēc NATO vai Eiropas Savienības dalībvalsts lūguma.

Lēmumu par Nacionālo bruņoto spēku vienību piedalīšanos starptautiskajās glābšanas operācijās un starptautiskajās humānajās operācijās pieņem Ministru kabinets un Saeima. 

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļa
Tālrunis: 67335045
E-pasts: prese@mod.gov.lv