Aizsardzības nozare nodrošina “Patria” bruņumašīnu testēšanu Ādažu militārajā poligonā

07/25/2024 - 18:09
Latvijā
Spēju attīstība
Information prepared by
Preses nodaļa

Lai nodrošinātu “Patria” 6x6 bruņumašīnu testēšanu Latvijas teritorijā pirms to piegādāšanas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un iekļaušanas militāro transportlīdzekļu reģistrā, starp Aizsardzības ministriju un ražotāju “Defence Partnership Latvia” ir noslēgta vienošanās par militāro transportlīdzekļu testu veikšanu Ādažu militārajā poligonā.

“Aizsardzības ministrija ir radusi atbilstošu pagaidu risinājumu Patria 6x6 bruņutransportieru testēšanai līdz attiecīgo normatīvo aktu sakārtošanai. Militārās tehnikas testēšana notiks Ādažu militārā poligona teritorijā,” norāda “Defence Partnership Latvia” un “Patria Latvia” valdes priekšsēdētājs Uģis Romanovs.

Vienlaikus, lai atvieglotu Latvijā ražotas militārās tehnikas testēšanu ilgtermiņā, Aizsardzības ministrija ir izstrādājusi un Satiksmes ministrijai nosūtījusi priekšlikumus grozījumiem “Ceļu satiksmes likumā”, kas tiks skatīti Saeimas atbildīgajā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā.  

Piedāvātie grozījumi paredz iespēju, pamatojoties uz Aizsardzības ministrijas pieprasījumu, reģistrēt un speciālu numurzīmi piešķirt aizsardzības nozares sertificētas komercsabiedrības ražotai, taču ekspluatācijā vēl nenodotai speciālai militārai tehnikai un tās piekabēm. Tāpat grozījumi paredz tiesības vadīt šādu tehniku personai, kam ir nepieciešamā vadītāja apliecības kategorija un ko pilnvarojis pats ražotājs, jo pašlaik militāros transportlīdzekļus drīkst vadīt tikai Nacionālo bruņoto spēku personāls.

Atbilstoši līdzšinējam tiesiskajam regulējumam atsevišķā reģistrā tika reģistrēta tikai Nacionālo bruņoto spēku lietošanā esošā speciālā militārā tehnika. Līdz ar industrijas attīstību ir nepieciešami grozījumi tiesību aktos, lai nodrošinātu iespējas komersantiem pārvietot saražoto tehniku atbilstoši ražošanas un testēšanas vajadzībām.

Aizsardzības ministrija uzsver, ka “Patria” 6x6 bruņumašīnu piegādes Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem joprojām notiek atbilstoši piegāžu grafikam. Aizsardzības ministrija kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, citām valsts institūcijām un uzņēmējiem nepārtraukti strādā, lai nodrošinātu atbalstu Latvijas militārās industrijas attīstībai. 

5. augustā militārajā bāzē “Ādaži” notiks pirmā Latvijā pilnībā ražotā bruņutransportiera “Patria” nodošana Nacionālo bruņoto spēku rīcībā. 

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļa
Tālrunis: 67335093
E-pasts: prese@mod.gov.lv