A. Sprūds ar aizsardzības industrijas pārstāvjiem pārrunā vadlīnijas aizsardzības un drošības industrijas iesaistei valsts aizsardzības iepirkumos

08/19/2024 - 17:30
Latvijā
Aizsardzības politika
Information prepared by
Preses nodaļa

Pirmdien, 19. augustā, aizsardzības ministrs Andris Sprūds, tiekoties ar Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas vadību un biedriem, pārrunāja Aizsardzības ministrijas izstrādātās vadlīnijas aizsardzības un drošības industrijas iesaistei valsts aizsardzības iepirkumos. 

“Mūsu uzdevums ir stiprināt Nacionālo bruņoto spēku spējas, vienlaikus iesaistot arī Latvijas Drošības un aizsardzības industriju valsts iepirkumos. Lai to sekmētu, Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānā pirmo reizi ir iekļautas Aizsardzības ministrijas izstrādātās vadlīnijas industrijai par lielākajām investīciju jomām turpmāko četru gadu laikā spēju un militārās infrastruktūras attīstībā un uzturēšanā. Nākamais solis – Aizsardzības industrijas attīstības stratēģija. Aktīvi konsultēsimies ar uzņēmējiem, lai nodrošinātu, ka vietējā industrija var pēc iespējas efektīvāk atbalstīt Nacionālo bruņoto spēku spējas,” sacīja aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Vadlīnijas paredz iespēju industrijai iesaistīties spēju attīstības projektos, identificējot piecas liela mēroga iegādes turpmāko četru gadu laikā – transporta, prettanku ieroču sistēmas, slāņveida pretgaisa aizsardzības, kājnieku kaujas mašīnu un riteņu artilērijas sistēmas, kurās ir iespēja iesaistīties ar piegādes drošības prasību izpildi. 

Tāpat industrijai ir paredzētas iespējas iesaistīties Nacionālo bruņoto spēku spēju attīstībā, piedaloties nodrošinājuma, kaujas spēju, infrastruktūras attīstības un transportlīdzekļu un militāro materiāltehnisko līdzekļu uzturēšanas iepirkumos.  Papildus tiek paredzēts arī atbalsts inovāciju un tehnoloģiju attīstībai aizsardzības jomas vajadzībām.

Vienlaikus aizsardzības nozare sadarbībā ar Ekonomikas ministriju turpina darbu pie Aizsardzības industrijas attīstības stratēģijas izstrādes. Tā sniegs plašāku redzējumu par piegāžu ķēžu drošības stiprināšanu, prioritārajām attīstības jomām, inovāciju attīstības atbalstu, iepirkumiem un citiem sadarbības ar industriju pasākumiem sasaistē ar Nacionālo bruņoto spēku ilgtermiņa attīstības plānu 2025.-2036. gadam. 

Jau ziņots, ka šī gada jūlijā Ministru kabinets atbalstīja Aizsardzības ministrijas izstrādāto Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānu 2025.-2036. gadam, kas nosaka ilgtermiņa un vidējā termiņa attīstības vīziju atbilstoši aktuālajam apdraudējuma līmenim un potenciālajām izmaiņām. 

Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānā ir paredzēts ambiciozs iepirkumu klāsts, ko plānots veikt paātrinātā procesā, tostarp iesaistot arī vietējo industriju valsts iepirkumos. Lai to sekmētu, Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānā pirmo reizi tika iekļautas vadlīnijas industrijai par lielākajām investīciju jomām turpmāko četru gadu laikā spēju un militārās infrastruktūras attīstībā un uzturēšanā.

Informāciju sagatavoja:
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente 
Daniela Reihenbaha
Tālrunis: 67335093
E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv