Latvija dronu koalīcijai 2025. gadā piešķirs 20 miljonus eiro; Ukrainas dronu pilotus apmācīs Latvijā

08/24/2024 - 10:09
Latvijā
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

Latvija starptautiskajai dronu koalīcijai 2025. gadā piešķirs 20 miljonus eiro. Par to piektdien, 23. augustā, darba vizītē Ukrainā, tiekoties ar Ukrainas aizsardzības ministru Rustemu Umerovu informēja aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Apliecinot Latvijas nelokāmu atbalstu Ukrainai līdz tās uzvarai, A. Sprūds un R. Umerovs arī pārrunāja neseno vienošanos starp abām valstīm par Ukrainas karavīru apmācību dronu pilotu programmā, norādot, ka jau pirmie Ukrainas dronu piloti ir uzsākuši apmācības Latvijā.

“Latvija no pirmās kara dienas atbalsta Ukrainu un ir gatava turpināt sniegt palīdzību tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Neatkarīgi no tā, vai tās ir izlūkošanas darbības vai mērķēti uzbrukumi, Ukrainas bruņotie spēki ir pierādījuši dronu augsto efektivitāti cīņā pret ienaidnieku. Piešķirot 20 miljonus eiro dronu koalīcijai 2025. gadā, stiprināsim Ukrainas bezpilota lidaparātu spējas. Tikpat svarīgas ir prasmes dronus efektīvi izmantot. Īstenojot vienošanos par Ukrainas karavīru apmācību dronu pilotu programmā Latvijā, mums būs iespēja gan apmainīties pieredzē un zināšanās, gan stiprināt Ukrainas karavīru spējas veikt bezpilota lidaparātu uzbrukumus. Pirmie Ukrainas dronu piloti jau ir uzsākuši apmācības Latvijā,” pēc tikšanās ar Ukrainas aizsardzības ministru uzsvēra A. Sprūds.

“Latvija ir nozīmīgs sabiedrotais Ukrainai. Tas attiecas gan uz militārām, gan humānām iniciatīvām. Mēs rēķināmies ar to, ka šis visaptverošais atbalsts turpināsies un padziļināsies,” sacīja Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs.

Vienlaikus aizsardzības ministrs tikās ar Ukrainas parlamenta (Verkhovna Rada) priekšsēdētāju Ruslanu Stefančuku un Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja vietnieci Olenu Kondratjuku. Amatpersonas pārrunāja aktuālo situāciju reģionā, turpmākā atbalsta sniegšanu Ukrainai, sadarbību dronu koalīcijā. Tāpat tikšanās laikā amatpersonas augstu vērtēja un pateicās Latvijai par konsekvento atbalstu Ukrainas ceļā uz iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO, kā arī ieguldījumu Ukrainas karavīru rehabilitācijas nodrošināšanā Latvijā.

Tāpat vizītes laikā A. Sprūds tikās ar Ukrainas stratēģisko indsutriju ministra vietnieci Annu Gvozdjaru, lai pārrunātu abu valstu sadarbību aizsardzības industrijas attīstības jomā un veidus, kā veicināt jaunu tehnoloģisko spēju attīstību, lai nodrošinātu Ukrainas uzvaru karā. 

Latvija turpina sniegt militāro palīdzību Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Kā galvenie atbalsta elementi ir noteikti Latvijas un Apvienotās Karalistes vadītā dronu koalīcijas darbība, munīcijas iegādes, Ukrainas karavīru apmācības un materiāltehnisko līdzekļu nodrošināšana. Saskaņā ar parakstīto vienošanos starp Latviju un Ukrainu katru gadu līdz 2026. gadam Ukrainas atbalstam paredzēts novirzīt 0,25% no iekšzemes kopprodukta, kas ir aptuveni 10% no  Latvijas aizsardzības budžeta.

Latvija ir iniciējusi un kopā ar Lielbritāniju vada Dronu koalīciju. Kopš koalīcijas dibināšanas šī gada februārī, Latvija nodrošinājusi 3000 dažāda tipa un veiktspējas kaujas dronu piegādi Ukrainai. Latvija dronu koalīcijas vajadzībām šogad atvēl 20 miljonus eiro.

Līdz gada beigām Aizsardzības ministrija turpinās iegādāties Latvijā ražotus dronus Ukrainas vajadzībām. Iegāžu summas tiek sadalītas vairākos iepirkumos, lai ne tikai nodrošinātu iespēju uzņēmumiem pakāpeniski palielināt ražošanas apjomus, bet arī nodrošinātu iespēju pielāgoties Ukrainas vajadzībām.

Dronu koalīcijā ietilpst 16 dalībvalstis – Latvija, Apvienotā Karaliste, Austrālija, Čehija, Dānija, Francija, Igaunija, Itālija, Jaunzēlande, Kanāda, Lietuva, Nīderlande, Polija, Ukraina, Vācija un Zviedrija, un tām var pievienoties vēl citas valstis.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente 
Daniela Reihenbaha
Tālrunis: 67335093
E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv