A. Sprūds ar aizsardzības industriju pārrunā aizsardzības industrijas attīstības stratēģiju un uzņēmēju iesaisti valsts aizsardzības iepirkumos

09/05/2024 - 10:45
Latvijā
Information prepared by
Preses nodaļa

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds ar nozaru asociācijām pārrunāja Aizsardzības ministrijas izstrādātās vadlīnijas aizsardzības un drošības industrijai, topošo industrijas attīstības stratēģiju, kā arī aicināja uzņēmējus iesaistīties valsts aizsardzības iepirkumos.

Aizsardzības ministrijas organizētajā informatīvajā seminārā piedalījās pārstāvji no Latvijas Industrijas attīstības konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Kokrūpniecības konfederācijas, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas, Valsts aizsardzības korporācijas un Ekonomikas ministrijas.

“Nupat vizītē apmeklējot Ukrainu, pārliecinājos, cik būtiska ir vietējās industrijas spēja uzsākt darbu, attīstīties un pielāgoties mainīgajām militārajām vajadzībām. Valsts spēja pašai sevi militāri apgādāt militāra uzbrukuma gadījumā samazina atkarību no piegādātājiem un loģistikas ķēdēm. Lai veicinātu Nacionālo bruņoto spēku un industrijas sadarbību, aicinu uzņēmējus aktīvāk iesaistīties dialogā un piedalīties valsts aizsardzības iepirkumos. Aizsardzības ministrijas izstrādātās vadlīnijas dod skaidras norādes par aizsardzības nozares valsts pasūtījumu turpmākajiem četriem gadiem. Nākamais solis ir topošā Aizsardzības industrijas attīstības stratēģija, ko paredzēts izstrādāt šī gada laikā. Mums būs kopīga ceļa karte, kā virzāmies uz spēcīgu militāro industriju Latvijā,” uzsvēra aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Aizsardzības ministrijas vadlīnijas aizsardzības un drošības industrijas iesaistei valsts aizsardzības iepirkumos paredz iespēju industrijai iesaistīties spēju attīstības projektos, identificējot piecas liela mēroga iegādes turpmāko četru gadu laikā – transporta, prettanku ieroču sistēmas, slāņveida pretgaisa aizsardzības, kājnieku kaujas mašīnu un riteņu artilērijas sistēmas, kurās ir iespēja iesaistīties ar piegādes drošības prasību izpildi. 

Tāpat industrijai ir paredzētas iespējas iesaistīties Nacionālo bruņoto spēku spēju attīstībā, piedaloties nodrošinājuma, kaujas spēju, infrastruktūras attīstības un transportlīdzekļu un militāro materiāltehnisko līdzekļu uzturēšanas iepirkumos.  Papildus tiek paredzēts arī atbalsts inovāciju un tehnoloģiju attīstībai aizsardzības jomas vajadzībām.

Vienlaikus aizsardzības nozare sadarbībā ar Ekonomikas ministriju turpina darbu pie Aizsardzības industrijas attīstības stratēģijas izstrādes. Tā sniegs plašāku redzējumu par piegāžu ķēžu drošības stiprināšanu, prioritārajām attīstības jomām, inovāciju attīstības atbalstu, iepirkumiem un citiem sadarbības ar industriju pasākumiem sasaistē ar Nacionālo bruņoto spēku ilgtermiņa attīstības plānu 2025. 2036. gadam. 

Jau ziņots, ka šī gada jūlijā Ministru kabinets atbalstīja Aizsardzības ministrijas izstrādāto Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānu 2025.-2036. gadam, kas nosaka ilgtermiņa un vidējā termiņa attīstības vīziju atbilstoši aktuālajam apdraudējuma līmenim un potenciālajām izmaiņām. 

Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānā ir paredzēts ambiciozs iepirkumu klāsts, ko plānots veikt paātrinātā procesā, tostarp iesaistot arī vietējo industriju valsts iepirkumos. Lai to sekmētu, Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānā pirmo reizi tika iekļautas vadlīnijas industrijai par lielākajām investīciju jomām turpmāko četru gadu laikā spēju un militārās infrastruktūras attīstībā un uzturēšanā.

 

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļa
Tālrunis: 67335045
E-pasts: prese@mod.gov.lv