Aizsardzības ministrs sanāksmē Ramšteinā aicinās dalībvalstis aktīvāk piegādāt dronus Ukrainai

09/05/2024 - 15:26
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

Piektdien, 6. septembrī, aizsardzības ministrs Andris Sprūds piedalīsies Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē Ramšteinā, Vācijā. Aizsardzības ministrs aicinās partnerus nenogurt no kara Ukrainā un turpināt sniegt atbalstu līdz Ukrainas uzvarai. Tāpat A. Sprūda dienaskārtībā būs partneru dronu koalīcijas stiprināšana. 

Sanāksmes laikā sabiedroto valstu pārstāvji pārrunās turpmāko militāro palīdzību Ukrainai aizsardzības spēju stiprināšanā, kā arī A. Sprūds informēs par turpmāko Ukrainas atbalsta apjomu un par Latvijas iniciētās Dronu koalīcijas aktualitātēm.

Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē piedalās aizsardzības ministri un augstākās militārās amatpersonas no Ukrainas, NATO un citām partnervalstīm, lai pārrunātu aktuālo informāciju par situāciju frontē un vienotos par turpmāko militāro atbalstu Ukrainai. Tāpat sanāksmes dienaskārtībā ir citi drošības jautājumi, ar kuriem šobrīd saskaras Ukraina un sabiedrotie. Sanāksmi vadīs ASV aizsardzības sekretārs Loids Ostins (Lloyd Austin III).

Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksme Ramšteinā apvieno vairāk nekā 50 valstis visā pasaulē, un tā tika izveidota ar mērķi kolektīvi atbalstīt Ukrainu, lai sniegtu atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un pilna mēroga uzsāktās karadarbības.

Kā ziņots, Latvija ir iniciējusi un kopā ar Lielbritāniju vada dronu koalīciju. Kopš koalīcijas dibināšanas šī gada februārī Latvija nodrošinājusi 3000 dažāda tipa un veiktspējas kaujas dronu piegādi Ukrainai. Latvija dronu koalīcijas vajadzībām šogad atvēl 20 miljonus eiro.

Līdz gada beigām Aizsardzības ministrija turpinās iegādāties Latvijā ražotus dronus Ukrainas vajadzībām. Iegāžu summas tiek sadalītas vairākos iepirkumos, lai uzņēmumiem nodrošinātu iespēju ne tikai pakāpeniski palielināt ražošanas apjomus, bet arī pielāgoties Ukrainas vajadzībām.

Dronu koalīcijā ietilpst 16 dalībvalstis – Latvija, Apvienotā Karaliste, Austrālija, Čehija, Dānija, Francija, Igaunija, Itālija, Jaunzēlande, Kanāda, Lietuva, Nīderlande, Polija, Ukraina, Vācija un Zviedrija, un tām var pievienoties vēl citas valstis.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļa
Tālrunis: 67335093
E-pasts: prese@mod.gov.lv