Nosaka valsts aizsardzības dienestā iesaucamo veselības stāvokļa prasības un pārbaudes kārtību

09/24/2024 - 12:25
Latvijā
Dienesta gaita
Information prepared by
Preses nodaļa

Otrdien, 24. septembrī, Ministru kabinets apstiprināja valsts aizsardzības dienestā iesaucamo veselības stāvokļa prasības un pārbaudes kārtību. Līdz šim veselības pārbaudes valsts aizsardzības dienesta karavīriem veica Nacionālo Bruņoto spēku Nodrošinājuma pavēlniecības Medicīnas nodrošinājuma centra medicīniskā komisija pēc Aizsardzības ministrijas apstiprinātas veselības pārbaužu metodikas un kārtības.

Ņemot vērā to, ka veselības pārbaužu veikšanai tiks piesaistīti civilās ārstniecības iestādes kā pakalpojumu sniedzēji, nepieciešams noteikt vienotu veselības pārbaužu metodiku un kārtību visiem pakalpojuma sniedzējiem.

Valsts aizsardzības dienestā iesaucamo veselības stāvokļa prasības un pārbaudes kārtība atbilst profesionālā dienesta kandidātiem noteiktajai veselības kapacitātei un veselības kategorijai, lai pārbaužu rezultāti būtu salīdzināmi un vienādi interpretējami.

Aizsardzības ministrija iesaucamo ar pavēsti nosūta uz veselības pārbaudi, kuru organizē un veic ārstniecības iestāde, ar kuru Aizsardzības ministrija ir noslēgusi līgumu par iesaucamo veselības pārbaudes veikšanu vai Nacionālo bruņoto spēku ārstniecības iestāde. 

Balstoties uz ārstu komisijas izvērtējumu,  kurā ietilpst ķirurgs, otolaringologs, oftalmologs, neirologs un citi ārsti-speciālisti, atzinumu par iesaucamā veselības kapacitāti un veselības kategoriju sniedz ģimenes ārsts vai internists, vai arodveselības un arodslimību ārsts vai eksperts.

Iesaucamā  veselības stāvoklis ir atzīstams par derīgu valsts aizsardzības dienestam, ja  ārstu komisijas atzinumā noteikta valsts aizsardzības dienestam atbilstoša iesaucamā veselības kapacitāte un veselības kategorija.
Izmaksas par veselības pārbaudēm iesaucamajiem, tajā skaitā par ārstu komisijas papildus nozīmētajām speciālistu konsultācijām un izmeklējumiem, tiek segtas no Aizsardzības ministrijas budžeta līdzekļiem, atbilstoši ar ārstniecības iestādi noslēgtajā līgumā noteiktajai kārtībai.

Kā ziņots, lai dienestu valsts aizsardzības dienestā uzsāktu 2025. gada 19. jūlijā, Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 27 gadiem aicināti pieteikties brīvprātīgi valsts aizsardzības dienestam līdz šī gada 20. novembrim, izmantojot vienoto rekrutēšanas platformu www.klustikaravirs.lv.

Valsts aizsardzības dienesta 2025. gada jūlija 11 mēnešu dienests Nacionālo bruņoto spēku vienībā tiks īstenots četrās dienesta vietās: Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē militārajā bāzē “Ādaži”, Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē Stāmerienā, Zemessardzes 3. Latgales brigādē Lūznavā un Gaisa spēkos Lielvārdē.

Atgādinām, ka valsts aizsardzības dienesta karavīram, kurš dienesta izpildei pieteicies brīvprātīgi un pilda 11 mēnešu dienestu Nacionālo bruņoto spēku vienībā, ikmēneša kompensācija ikdienas izdevumiem ir 600 eiro apmērā, savukārt valsts aizsardzības dienestā obligātā kārtā iesaukto ikmēneša kompensācija ikdienas izdevumiem – 300 eiro apmērā. Atvaļināšanās kompensācija pēc dienesta beigām – 1100 eiro. Minētās summas ir neto jeb summas, ko dienesta veicējs saņems “uz rokas”.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļa
Tālrunis: 67335093
E-pasts: prese@mod.gov.lv